Για τη Θάσο

Η Θάσος σε αριθμούς


ΕΚΤΑΣΗ

379 τ.χλμ.


ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ

95 χλμ


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

13.000 κάτοικοι


ΑΠΕΧΕΙ

12 ν.μ. από την Καβάλα και 4 ν.μ. από την Κεραμωτή


ΕΧΕΙ

Ψηλότερο βουνό το Υψάριο ή Ψαριό (1203 μ.)


ΑΠΕΧΕΙ

1 ώρα και 35 λεπτά με ferryboat από την Καβάλα στη σκάλα Πρίνου που βρίσκεται το SUMMER ROOMS και 30 λεπτά με «ιπτάμενο δελφίνι»

Σχετικά με τη Σκάλα Καλλιράχης

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗ ΘΑΣΟ

Το νησί της Θάσου συνδέεται με την Καβάλα και τη Κεραμωτή με πλοία.

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος που απέχει 27χλμ από τη Καβάλα και μόλις 5χλμ. από το λιμάνι της Κεραμωτής. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Καβάλας πραγματοποιούνται καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα (50 λεπτά) όπως και πολλές πτήσεις από και προς διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

ΜΕ ΠΛΟΙΟ

Από τα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής από όπου ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οχηματαγωγά πλοία (F/B) προς τα λιμάνια του Πρίνου και του Λιμένα Θάσου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Αρτεμίσιο είναι από τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού. Χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται νότια της Διόδου των Θεωρών, στην πλαγιά του λόφου πάνω σε τεχνητό άνδηρο.

Το ιερό του Ποσειδώνα, κτισμένο σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, στα ανατολικά του λιμανιού και ακριβώς απέναντι σε μια από τις πύλες του παραθαλάσσιου τείχους, ήταν εύκολα προσιτό στους ναυτικούς. Μπροστά στην πρόσοψη, διατηρείται πολύ καλά ένας βωμός της Ήρας. Το ιερό του Ποσειδώνα χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Το αρχαιολογικό Μουσέιο της Θάσου, είναι άλλο ενα ενδιαφέρον αξιοθέατο του νησιού και το κυριότερο εύρημα αυτόυ είναι ο κριοφόρος Κούρος του 7ου αιώνα π.Χ., ύψους 3,5 μέτρων, που παριστάνει έναν γυμνό νεαρό άντρα να κρατά ένα κριάρι.

H Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Θάσο, την οποία ίδρυσε η Αγιορείτικη μονή Φιλόθεου. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος της ίδρυσης της. Η ύπαρξή της αναφέρεται για πρώτη φορά το 1287 σε κάποιο επίσημο έγγραφο. Το 1835 έγιναν κάποιες επιδιορθώσεις. Η εκκλησία έχει 9 μ. μήκος 5 μ. πλάτος και 3 μ. ύψος.

Γκιόλα

Η Γκιόλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα με πράσινα νερά στο πλάι της θάλασσας. Μοιάζει με πισίνα, το μέγεθός της είναι μεγάλο 20 επί 15 μέτρα. Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν.

Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.

Κάθε κύμα της θάλασσας ανανεώνει σιγά σιγά το κρυστάλλινο νερό της φυσικής πισίνας. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο, να κάνετε βουτιές από τα «σκαλοπάτια» που σχηματίζουν τα βράχια, και να κάνετε ηλιοθεραπεία στα πλατιά βράχια που βρίσκονται τριγύρω.

Μοναστήρι Αρχάγγελου Μιχαήλ

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι η πιο μεγάλη και η πλέον γνωστή μονή της Θάσου και αποτελεί σημαντικό προσκύνημα. Eίναι χτισμένη στο χείλος ενός γκρεμού, κοντά στο χωριό Θεολόγος και η θέα στο Αιγαίο είναι πραγματικά μαγευτική, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι αιωρείται.

Στη θέση αυτή ο ασκητής Λουκάς, υπακούοντας στο πρόσταγμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έχτισε το 1110 μ.Χ.μικρό εκκλησάκι μέσα στο οποίο ανέβλυσε αγίασμα. Σύμφωνα με την παράδοση, την πηγή θέλησαν κάποτε να μιάνουν άπιστοι Τούρκοι. Τότε αυτή στέρεψε με θαυματουργικό τρόπο και ανέβλυσε, και αναβλύζει ακόμη, σε μια σπηλιά κοντά στη θάλασσα. Οι ιερόσυλοι έπεσαν νεκροί.

Χρήσιμοι Τηλεφωνικοί Αριθμοί

Κέντρο Υγείας Πρίνος 25930 71 100 – 25930 71 101

Αστυνομία Πρίνος 25930 71 230

Πυροσβεστική 25930 23 199

 

Λιμεναρχείο Λιμένας 25930 23 199

Λιμεναρχείο Πρίνος 25930 71390

Λιμεναρχείο Κεραμωτή 25910 51204

 

Λιμεναρχείο Καβάλα 2510 223716

ΚΤΕΛ Θάσου 25930 22162

ΚΤΕΛ Καβάλας 2510 222294